αμπελώνας

Στον ιδιόκτητο γραμμικό (1,30 x 2,00 μέτρα) αμπελώνα του Κτήματος σε υψόμετρο 200 με 300μ. σε μία έκταση 200 περίπου στρεμμάτων η αμπελοκαλλιέργεια πραγματοποιείται με την προσωπική φροντίδα του Σταύρου Μανωλεσάκη και τις συμβουλές του συνεργάτη Γεωπόνου του κτήματος, οι οποίοι προβαίνουν σε συνεχείς  πειραματισμούς ελληνικών και ξενικών ποικιλιών με στόχο να διαπιστωθεί η προσαρμογή τους στην περιοχή καθώς και το οινικό δυναμικό τους.

 

Η ευρύτερη περιοχή της Αδριανής μορφολογικά παρουσιάζει μεγάλη ομοιογένεια. Η έκθεση του αμπελώνα είναι βορειοδυτική και το κλίμα  είναι ημι-ηπειρωτικό δηλαδή είναι ανάμεσα στο μεσογειακό και στο ηπειρωτικό κλίμα. Οι χειμώνες είναι αρκετά κρύοι, ενώ τα καλοκαίρια θερμά. Το χειμώνα υπάρχουν  αρκετές βροχές που εφοδιάζουν τα αμπέλια με την απαραίτητη υγρασία. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου παρατηρούνται  θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας , φαινόμενο  που βοηθά στην ευεργετικά αργή ωρίμανση των σταφυλιών,  ενώ σχεδόν όλη τη χρονιά φυσούν συνήθως βορειοδυτικοί, άνεμοι χαμηλής εντάσεως.

 

Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη  και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με έντονο και σύνθετο άρωμα, καλή δομή και ισορροπία. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 350 πρέμνα / στρέμμα και η απόδοση χαμηλή – για τις περισσότερες ποικιλίες της τάξης των 500-600 κιλών/ στρέμμα. Η σύνθεση των ποικιλιών του αμπελώνα είναι για τις  λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ασύρτικο και για τις  ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Αγιωργίτικο, Μοσχόμαυρο, Λημνιό και Pinot noir.